İnanılmaz ama doğru..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Kalpsiz

Yeni Üye
Katılım
30 Kas 2005
Mesajlar
6,155
Tepkime puanı
0
Yaş
36
İnanılmaz ama doğru..

Diyelim ki televizyonda bir yarışma programına katıldınız.Sunucu size üç kapı gösterdi.Kapıların birinin ardında çok pahalı bir araba var,öbür iki kapının ardında ise birer salatalık var.Kapılardan birini seçeceksiniz.Amacınız arabanın olduğu kapıyı bulmak tabi ki.Sunucu arabanın hangi kapının ardında olduğunu biliyor.Siz kapıyı seçtikten sonra,ama daha kapıyı açmadan önce,sunucu,geriye kalan iki kapıdan ardında salatalık olanını açıp salatalığı size gösteriyor ve size dilerseniz kapınızı değiştirebilirsiniz,diyor.

Oyunun kuralı bu.İşte mesele burada başlıyor.kapıyı değiştirmelimisiniz,degiştirmemelimisiniz?Arabayı kazanma olasılığınızı artırmak için ne yapmalı?Yanıtı oldukça şaşırtıcı,işin püf noktası anlaşıldığında göz yaşartıcı güzellikte. Kapıyı değiştirip  değiştirmemek konusunda karar vermek için yazı tura atarsanız,kazanma olasılığınız 1/2'dir; çünkü açılmamış  iki kapıdan salt birinin ardında araba var.

Şimdi kapıyı degiştirmediğimizi varsayalım.Buna A varsayımı diyelim.A varsayımında kapıyı seçme olasılıgınız 1/3' tür,çünkü üç kapıdan birini seçtik,ve kapılardan birinde kesin araba var,sunucu ardında salatalık olan kapılardan birini açmış yada açmamış,umurunuzda değil,ilk seçtiginiz kapıdan şaşmayacaksınız...

1/2, 1/3'ten büyük olduğundan,yazı tura atmayı,kapıyı değiştirmemeye yeğlersiniz.Şimdi de kapıyı değiştirdiğinizi varsayalım.Bu varsayımada B varsayımı diyelim.B varsayımını kazanma olasılıgınız kaçtır?Gene 1/3 müdür? Yoksa 1/2 mi? Hiçbiri!! B varsayımında ancak seçtiginiz ilk kapının ardında araba yoksa kazana bilirsiniz.Seçtiginiz ilk kapının ardında araba olmama olasılığıysa 2/3'tür.Dolayısıyla, B varsayımında kazanma olasılıgınız 2/3'tür.2/3. 1/3'ten ve 1/2'den büyük oldugundan kapınızı değiştirmelisiniz.

Diyelim ki üç değil,yüz kapı var,ve yanlız birinin ardında araba var.ilk seçtiginiz kapının ardından,sunucu ardında salatalık olan 98 kapıyı açıyor.Kapınızı degiştirirseniz,arabayı kazanma olasılığınız %99'dur.Değiştirmezseniz %1'dir.....
 

Heidi

Aktif Üye
Katılım
22 Şub 2006
Mesajlar
310
Tepkime puanı
0
Yaş
1020
:D :D :D kafam karıştı yaa .yarışmaya katılmasam bence daha güzel  :D :D

emeğine sağlık arkadaşım ;)
 

3va

Yeni Üye
Katılım
3 Ocak 2006
Mesajlar
12,779
Tepkime puanı
0
Yaş
41
Gerçekten inanılmaz...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst