Alkol, kromozomda hasar yaratıyor

KaraGözlüm

Yeni Üye
Katılım
7 Ocak 2006
Mesajlar
5,008
Tepkime puanı
0
Yaş
35
İleri derecede alkol kullanımının kromozom hasarına yol açtığı, kanser riskini artırıp, cinsel işlevle ilgili sorunların yanı sıra aşırı şişmanlık, bellek kaybı ve psikolojik bozukluklara neden olduğu bildirildi.

ADANA - Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Demirhan, alkol tüketimi ve bağımlılığının, uyuşturucu kullanımının temel nedeni olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, yaygın alkol tüketiminin Avrupa toplumlarını tehdit eder boyutlara ulaştığını, Avrupa’da her yıl yaklaşık 600 bin kişinin alkol tüketiminin neden olduğu hastalıklar ve yaralanmalar sonucu hayatını kaybettiğini belirtti.

Demirhan, İngiltere’de yapılan bir araştırmada 14 yaşındaki gençlerin yüzde 72’sinin alkol kullandığının ortaya çıktığını, Türkiye’de ise alkol tüketiminin, diğer bazı ülkeler ile karşılaştırıldığında daha düşük olmakla birlikte önemli boyutlara ulaştığını kaydetti.

ALKOLİKLERDE KROMOZOM HASARI
Demirhan, erkekler üzerinde yapılan çalışmalarda, kronik alkoliklerde kromozomal bozukluk riskinin normal popülasyona nazaran daha yüksek olduğunun görüldüğünü söyledi. Alkol ile ilişkili hastalıklarda, yüzde 62 oranında ailesel bir geçişin bulunduğunun saptandığını anlatan Demirhan, şöyle devam etti:

“İleri derecede alkol kullanımı, kanser riskini artırırken, uzun dönemde iştahsızlık, vitamin eksiklikleri, mide rahatsızlıkları, sindirim bozuklukları, deri ve cinsel işlevle ilgili sorunlar, aşırı şişmanlık, kalp ve merkezi sinir sistemi hasarı, bellek kaybı ve psikolojik bozukluklara neden oluyor.

Adana Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi gören 80 kronik alkol bağımlısı üzerinde etil alkolün genetik yapıda oluşturduğu hasarlarla ilgili yapılan çalışmada, alkolik kişilerdeki kromozom hasar sayısı ve anormal hücre sayısının, oldukça fazla olduğuda ortaya çıktı.”
 

GipaRT

Aktif Üye
Katılım
2 Ara 2005
Mesajlar
2,824
Tepkime puanı
0
Yaş
42
bence yalan hani ben hiç şişmanlamadım :D
 
Üst