Saç uzuyor kaş neden uzamıyor ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Kalpsiz

Yeni Üye
Katılım
30 Kas 2005
Mesajlar
6,155
Tepkime puanı
0
Yaş
36
Vücudumuzdaki kıllar (saç, kaş, kirpik, vücut kılları, vs.) yer aldıkları bölgelere göre farklı görevlere sahiptir ve farklı boylardadır. Saçlarımız bir metrelik bir uzunluğa bile erişebilirken, kaşlarımız oldukça kısadır. Saçlarımız ve kıllarımız, keratin adı verilen bir proteinle dolu olan ölü hücrelerden oluşurlar. Derinin hemen altında bulunan köklerine de, folikül adı verilir.
Vücudumuzda çeşitli bölgelerde bulunan kılların boyları, genetik olarak programlanmıştır. Bu nedenle hepsi, belirli bir uzunluğa kadar uzarlar ve bu son uzunluğa eriştikten sonra da periyodik olarak dökülürler. Ancak yaş etkisiyle, saç ve kıl köklerinin bu programlı büyümesinde bozulmalar görülebilir. Yaşlılarda kaşların normalden daha uzun olması, bu nedenledir.
Saçlarımızın gövdesi boyunca ölü hücreler bulunur. Saçın dış kısmı sert yapılı proteinlerden, iç kısmı ise uzayabilen esnek liflerden oluşur. Saçta herhangi bir sinir hücresi bulunmaz. Bu nedenle, saç kökleri, saçın ne denli uzun olduğuna dair bir bilgiye sahip değildir. Sadece saçların belirli bir son uzama sınırı vardır ki kişiye veya cinsiyete göre değişir-, ve saçlar bu uzunluğa gelip de ömürlerini doldurduktan sonra dökülürler.
Saçların uzaması, belirli evreleri içerir. Periyodik olarak saçlarımız dökülür. Saç döküldüğünde, saç kökü birkaç gün veya bir hafta süren bir bekleme evresi geçirdikten sonra, yeniden harekete geçer. Saçın bu uzama evresine anojen faz adı verilir. Anojen faz, farklı saç ve kıl tipleri için değişkendir. Örneğin, kaşlarımız gibi kısa kıllar sadece birkaç hafta uzarlar. Saçlarımız ise yıllar boyu uzayabilir. Bu evre bittikten sonra, bir nevi geçiş evresi olan katahen faz başlar. Bu evrede, saç kökündeki canlı hücrelerin aktivitesi yavaşlar ve yapıları değişir. Son evre olan telojen faz ise, dinlenme evresidir. Bu evrede saç uzaması görülmez. Saçların olağan dökülmesi de bu evrede gerçekleşir. Birim zamanda başımızda bulunan saçların %85i anojen, %1, katajen, %14ü ise telojen fazdadır.
Kaşlarımızsa, her zaman aynı boydaki kıllardan oluşur. Bu kıllar kesildikleri zaman, yeniden aynı uzunluğa kadar uzarlar ve o uzunluğa eriştiklerinde dururlar. Kirpiklerimiz de aynı şekildedir, ancak onlar kaşlarımızdan yaklaşık 2 kat daha uzundur.

Vücudumuzun farklı bölgelerinde bulunan kılların yaşam süreleri ve büyüme hızları farklı olduğu için, ulaştıkları son uzunluklar da farklıdır.
Sakal-bıyık 0.4 mm / gün
Koltuk altı kılları 0.3 mm / gün
Kaşlar 0.15 mm / gün
Kol-bacak kılları 0.27 mm / gün
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst