Malatya Belediye Binası mimari şaheserler arasında!

Kalpsiz

Yeni Üye
Katılım
30 Kas 2005
Mesajlar
6,155
Tepkime puanı
0
Yaş
36
Malatya Belediyesi Sarayı UNESCO'nun gözetiminde düzenlenen “INTERARCH 2009” 12. Dünya Mimarlık Trienali'nde dünya mimari şaheserleri arasına katıldı. Projenin mimarı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp'in, binanın açılışına davet edilmemesi ise şaşkınlık yarattı. Prof. Dr. Alp, açılışa davet edilmemesine çok üzüldüğünü söyledi.

Malatya Belediye Sarayı'nın Mimarı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, yaptığı açıklamada, Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da Uluslararası Mimarlık Akademisinde UNESCO'nun gözetiminde düzenlenen “INTERARCH 2009” 12. Dünya Mimarlık Trienali'ne Malatya Belediye Sarayı ve MHP Genel Merkezi binası ile katıldığını söyledi.

İnşaatı 6 yıl süren, mimarisi, kurgusu 'elips' ve 'daire' den oluşan Belediye Sarayı'nı büyük ustalar konferansında sunduğunu ifade eden Alp, 4 gün süren Dünya Mimarlar Zirvesi'nde bütün dünyadan gelen ünlü mimarlara bir sunuş yaptığını, zirve kapsamında dünya mimari şaheserleri ve dünyanın başı çeken mimarlarının sergisinin açıldığını dile getirdi.

Bu serginin Paris ve Moskova'yı da dolaşacağını anlatan Alp, burada dünyaca ünlü 25-30 kadar mimarın eserinin sergilendiğini, Malatya Belediye Sarayı'nın da bu sergide yer aldığını anlattı.

Dünya Mimarlar Birliği Başkanı Avustralyalı Louisa Cox'un da zirveye katıldığını ifade eden Alp, Cox'un Malatya Belediye Sarayı ile ilgili beğenisini bizzat kendisine ilettiğini belirtti.

Zirvede iki Türk öğrencinin de ödül aldığına değinen Alp, “Dünyaca ünlü benim de öğrenciliğim zamanında derslerini okuduğum mimarların da sunuş yaptığı zirvede, 18 ülkeden gelen 240 kadar projenin jüri üyeliğini yaptım. Sunuşumda Malatya'yı da tanıttım. Malatya'dan görüntüler sundum. Belediye sarayının avlusundaki merdivenlerin kayısı renginde olduğunu, Malatya'nın dünyanın kayısı merkezi olduğunu anlattım” dedi.

BİNANIN MİMARİ ÖZELLİKLERİ

İnşaatı 2009 yılının başında tamamlanan Malatya Belediye Sarayı'nın mimari özellikleri hakkında da bilgi veren Alp, binanın temelinin 2002 yılında dönemin Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli tarafından atıldığını hatırlattı.

Belediye sarayının 30 bin metrekare kapalı alandan oluştuğunu belirten Alp, şu bilgiyi verdi:
“Belediyeye bağlı müdürlüklerin yer aldığı 'elips' biçimindeki çağdaş stildeki ana bina ile Türk milli mimarisinden yorumladığım dairesel başkanlık bloku iç içe geçiyor. Buna 'geometrik çarpışma' adını veriyorum. Böylece geçmişle gelecek mecz oluyor, zaman duruyor. Ancak bu çok zor ve hassas bir sentez. Başaramazsanız mimarı bir felaket olabilir. Elips'in ortasındaki iklimlendirilmiş 12 kat yüksekliğindeki avlu kentin belediye meydanını iç mekana taşıyor. Burada ağaçlar dahi var. Kapalı avlunun Malatyalıların buluşma odağı olmasını hedefledim.”

“YEREL YÖNETİM VE HALK BÜTÜNLEŞECEK”

Belediye başkanının makam katından hem iç hem de dış meydana hakim olabileceğine dikkati çeken Alp, şunları kaydetti:
“Çalışanlar, ziyaretçiler, herkes bütün katlardan birbirini izleyebiliyor, takip edebiliyor. Yönetimde şeffaflık anlayışı, mimari mekanlaşma ile oluşuyor. Avluda sosyal ve kültürel etkinlikler, konserler, konferanslar, resitaller, sergiler, davetler ve çeşitli toplantılar yapılabilecek; yerel yönetim ve halk bütünleşecek. Bu kurguda belediye sarayı dünyada ilk oldu.”

“AÇILIŞA DAVET EDİLMEDİM”

Belediye Sarayı'nın açılışının seçim döneminde yapıldığına işaret eden Alp, bu nedenle bazı eksikliklerin olduğunu, bazı şeylerin gözden kaçtığını ve aceleye getirildiğini anlattı.

Alp, şunları ifade etti:
“Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ı seçildiğinde ziyaret ettim, kendisini tebrik ettim. Binanın açılışına davet edilmediğimi söyledim. Bu beni üzdü. Çakır, açılışın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın programında olmadığını, son anda çıktığını belirtti.

Böyle bir eserin Malatya'ya ve ülkemize kazandırılmış olması çok önemli. Çünkü bizim sesimiz genelde duyulmuyor. Batı kültürü mimarlık dünyasına hakim. Bizim aradan çıkmamız iyi oluyor. Trienalde tek Türk bendim, Türkiye'den seçilen tek bina da Malatya Belediye Sarayı idi. Sergi ekimde Moskova'ya gidecek. O sergiyi Malatya'ya da getirmek için uğraşıyoruz.”

Binanın ana girişinin Türk milli mimari yapısında olmasını istediğini ifade eden Alp, buradaki gerekli değişikliklerin yapılmasını Çakır'a ilettiğini dile getirditi.
Alp, binadaki bazı eksik ve hataların giderilmesini, bir peyzaj projesi hazırlanmasını ve binanın yanındaki caminin yıkılarak daha çağdaş bir cami yapılmasını istedi.

“SARAY İÇİN 20 MİLYON TL'NİN ÜZERİNDE PARA HARCANDI”

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Belediye Sarayı'nın Malatya'ya yakışan güzel bir bina olduğunu bildirdi.

Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya Belediye Sarayı'na 20 milyon TL'nin üzerinde para harcandığını, binanın estetik, mimari olarak güzel ve Malatya'ya yakışan bir bina olduğunu söyledi.

Binanın eksiklerinin de bulunduğunu ifade eden Çakır, bu eksikliklerin bir an önce tamamlanacağını, binanın yanındaki caminin yıkılıp yerine daha çağdaş bir cami yapılacağını dile getirdi.

Binanın henüz müteahhit firmadan teslim alınmadığını da anlatan Çakır, “Binanın bazı dezavantajları, işletme giderlerinin yüksek olması. Isıtma, soğutma ve aydınlatma ile bakım giderleri maliyetli oluyor” dedi.

Çakır, Ahmet Vefik Alp'in binanın açılışına davet edilmemesi ile ilgili olarak da, “Açılış seçimlerden önce yapıldı. Biz açılış yapmadık. Önceki yönetim döneminde açılış yapıldı” diye konuştu.


8029010.jpg


4576_89500417184_82005072184_1594842_6406500_n.jpg
 

3va

Yeni Üye
Katılım
3 Ocak 2006
Mesajlar
12,779
Tepkime puanı
0
Yaş
41
Malatya'yı çok merak ediyorum ben yaa...
umarım gelirim bigün..
 
Üst