Küresel salgın alarmı

3va

Yeni Üye
Katılım
3 Ocak 2006
Mesajlar
12,779
Tepkime puanı
0
Yaş
41
Bilim adamlarıyla araştırma ve gözlem merkezlerinin küresel ısınma ve salgın hastalık uyarıları, uluslararası kuruluşları ve dünyanın önde gelen ülke yöneticilerini harekete geçirdi.
Sera gazları konusuyla mücadelenin mümkün olduğunu belirten Başkan George W. Bush, ABD olarak, küresel ısınmayla mücadelede yeni projeler ürettiklerini belirterek, nükleer enerji ve hidrojen üretimini artırıp, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltacaklarını açıkladı. İngiltere Başbakanı Tony Blair’in girişimiyle kurulan ve İngiltere’nin önde gelen akademisyenlerinden oluşan Doğal Afet Çalışma Grubu (NHWG), “Dünya bilim adamları olarak bir araya gelelim; bilgi ve tahminlerimizi paylaşalım; hükümetler üzerinde yaptırımımız olsun; tek elden felaketleri önleyelim” açıklamasını yaptı. Aralarında Japonya, Avustralya, Hindistan, Çin ve Güney Kore’nin de olduğu 6 ülke, “temiz enerji” projelerini desteklemek için bir fon oluşturmaya karar verdi.


Virüsler küreselleşti

Çok sayıda bilim adamı, sars, kuş gribi, deli dana, domuz vebası, dang humması, marburg, brusella ve kolera gibi salgın hastalıklarla, tayfun, tsunami gibi tabiî felaketlerin, çevre kirliliği ve küresel ısınmadan kaynaklandığı görüşünde birleşiyor. Enfeksiyonların globalleşmesinin en çarpıcı örneği olarak da dang humması virüsü (A. Albopticus) gösteriliyor. Virüs, 1985’de Japonya’dan Texas-Houstan’a gemi ile gönderilen tekerleklerle Amerika Birleşik Devletleri’ne ulaşmıştı. Küresel ısınmanın, hastalık taşıyan canlıların çoğalmasına ve hızlı yer değiştirmelerine yol açtığını belirten Dünya Sağlık Örgütü (WHO), İsveç, ABD ve Kanada’daki hastalık mikrobu taşıyan kenelerin, kış mevsimlerinin ısınmasıyla birlikte kuzeye ilerlediklerini açıkladı. Pek çok hastalık etkeni mikroorganizmanın taşıyıcısı olan sivrisineklerin de, sıcaklık değişimlerine duyarlı olduğu belirtildi. Açıklamada, küresel ısınmanın sonucu olarak yüksek yerlerde buzlar eridikçe, daha yükseklere doğru göç eden sivrisineklerin, yaşadıkları çevrenin ısınmasıyla, üreme hızlarının ve insanlardan kan alma sayılarının arttığı, yavrulama mevsimlerinin uzadığı ve mikropları taşımak için gerekli olgunlaşma sürecinin ise kısaldığı kaydedildi.

Orta kulak iltihabı küresel ısınmadan!

Çağın hastalıklarından biri olarak bilinen orta kulak iltihabının da küresel ısınmaya bağlı olarak hızlı bir artış gösterdiği açıklandı. Beş Türk bilim adamı, ortak yayınladıkları, “Küresel ısınma infeksiyon ilişkisi” başlıklı ilmî makaleyle, orta kulak iltihabı hastalığının (Otitis Media) iklim değişikliği ve küresel sıcaklık artışına paralel bir seyir izlediğini bildirdi. Türk tıp bilim adamları Altan Yıldırım, Hakan Erdem, Selim Kılıç, Sertaç Yetiş ve Alaaddin Pasha, 173 orta kulak iltihabı hastası üzerinde yaptıkları tetkik ve araştırmalar neticesinde, iltihap (infeksiyon) yapan bakterilerin, küresel sıcaklık artışına bağlı olarak hızla çoğaldığını ispatladıklarını açıkladı. Hastalık, beyin zarına ulaşırsa menenjite yol açabiliyor.

Kuş gribinin sebebi global sıcaklık artışı!

Kuş gribinin en önemli sebeplerinden birinin küresel ısınma olduğuna dikkat çeken Dünya Veteriner Tavukçuluk Derneği Türkiye Şubesi Genel Sekreteri Uzm. Vet. Hekim Mücteba Binici, “Küresel ısınmayla birlikte kuşların göç yolları değişti ve göçmen olmayan kuşlar da göçmen halini aldı. Bu sebeple her yıl değişik ülkelerde bu hastalık görülmeye başladı. Kuş gribinin son aylarda ülkemizde birden bire patlamasının en önemli sebebi de, küresel ısınma ve göçmen kuşlarla evcil kanatlılar arasındaki temasın kesilmemesidir” dedi.

Felaketin boyutları yeni yeni anlaşılıyor!

BM çevre raporuna göre, global ısınmayla birlikte bulaşıcı hastalık tehlikesi de artıyor. Ortalama hava sıcaklığı 1.4 ile 5.8 derece oranında artarken, buzulların erimesiyle bağlantılı olarak deniz seviyesi 90-88 cm. yükselecek, uzun vadede de dünyanın fiziksel yapısında geri dönüşü olmayan değişiklikler ortaya çıkacak. Sağlık alanında da tropikal hastalıklar ortalığı kasıp kavururken, kuzeyde sıcaklık ve nem oranının artmasıyla ölüm oranı yükselecek. Yüksek ısı dalgaları, daha yoğun hava kirliliği ve hastalıkların yayılması, ozon tabakasının incelmesi, ve bunlar arasındaki ilişkilerle diğer global gidiş gibi daha yeni anlaşılan konulardan en çok çocuklar etkilenecek.

Aşırı sıcaklık artışları nanobakteriyi tetikler

Bulutlarda saklanan ve damar tıkanıklığı, böbrek taşı gibi hastalıklara sebep olan nanobakterilerin, küresel ısınmayla tetiklenebileceği ve nanobakterilerin sebep olduğu hastalıkların, salgın halini alabileceği de muhtemel tehditlerden. Ulm Üniversitesi’nden Andrei Sommer ve Cardiff Üniversitesi’nden N. Chandra Wickramasinghe’nin ortaya attığı teze göre, nanobakteriler önce insan bedeninde oluşuyor, insandan havaya karışıyor ve sonra yeniden insanlar tarafından alınıyor. Nanobakterileri ilk olarak 1988 yılında Fin biyokimyacı Olavi Kajander, hücre araştırmaları sırasında tesadüfen fark etmişti. Ölü hücrelerde keşfedilen nanobakterilerin, normal bakterinin 100’de biri büyüklüğünde olduğu belirlenmişti. Rahim kanserinde nanobakteriyel oluşum tespit edilmesi, bunun sanıldığından daha da tehlikeli olduğunu ortaya koydu.
 
Üst