İnsanoğlu zekasını balığa borçlu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Kalpsiz

Yeni Üye
Katılım
30 Kas 2005
Mesajlar
6,155
Tepkime puanı
0
Yaş
36
İnsanoğlunun yüzbinlerce yıldır yediği balıktan depoladığı iyot ve demir, beynin gelişmesini ve zekanın ilerlemesini sağladı. Alzheimer gibi hastalıklar, balığa dayalı beslenmedeki sapmalara bağlanıyor.
resim_20060223005534_730343043804.jpg

İnsan beyninin maymunlarınkine göre daha büyük ve daha zeki olmasının temeli nedeni insanların bin yıllardır geliştirdiği beslenme alışkanlıkları. Bilim insanları, insanoğlunun yüzyıllardır yediği balık, midye ve kurbağanın beynin gelişmesine önemli katkıda bulunduğunu vurguluyor.

İlk insanların proto-dil kalıplarını geliştirmesi ve araç yapımına başlaması prensip olarak beynin diğer hayvanlardan ayrışmasının ilk aşaması olarak kabul ediliyor. Ancak Kanadalı antropolog Stephen Cunnane, insanların beslenme alışkanlıkları ile beyin gelişiminin hayvanlardan çok daha önce ayrışmaya başladığını savunuyor.

İNSANIN İLK DİYETİ: BALIK VE MİDYE
University of Sherbrooke uzmanı Cunnane, balık ağırlıklı beslenmenin beynin gelişimini hızlandırdığını ve gelecekte fizyolojik olarak insanı hayvandan ayrıştıran yeteneklerin önünü açtığını vurguluyor. Midye, kurbağa, balık ve yumurta beynin büyümesini hızlandırdı.

Küçük çocukların yediği besinlerin dörtte üçü beynin gelişimine gidiyor. İnsanları hayvanlardan bir özellik de beynin beslenmeden edindiği pay. İnsanlar doğduklarında primatların aksine daha fazla yağ oranına sahipler. Bu yağ miktarı beslenme açığı olması halinde beyne yedek besin sağlıyor. Bu önermeye göre, bebekte yağ oranı arttıkça beyin de daha iyi besleniyor.

BOLCA BALIK YEMEK GEREK
Bu bağlamda balık ve diğer deniz ürünlerinden oluşaan bir beslenme bebeğe ve ailesini oldukça iyi bir mineral deposu sağlıyor.
Dr. Stephen Cunnane.

Bu fizyolojik durum bugün de geçerli, Dr. Cunnane beslenme rejiminin eski alışkanlığa göre devam etmesinin insan için daha faydalı olacağının altını çiziyor ve ekliyor: “Eskiden ilk insanlar için faydalı olan balık hala aynı etkiye sahip.” Balık ve deniz ürünlerine dayalı olmayan bir beslenme rejiminin ise insanoğlunun alıştığı sistemin dışına çıkmak olduğu düşünülebilir. Örneğin, balıklarda bolca bulunan iyot ve demir eksikliği zihin gelişimini olumsuz etkiliyor. İyot eksikliğinin giderilmesi için sofralık tuz üreticileri minareli ürünlerine katıyor.

BALIK LEZZET VE SAĞLIK DEMEK
İnsanoğlunun balık ve midyeye dayalı beslenme biçimini sürdürmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Cunnane, son yıllarda artışa geçen Alzheimer’in de bu deniz ürünlerinin az tüketilmesiyle ilişkilendiriyor.

Şempanze yavrularının balıkla beslenmesi halinde insan gibi zeka geliştirip geliştiremeyecekleri sorusuna ise Dr. Cunnane şu yanıtı veriyor: “Evet, balık yerlerse, beyinleri büyür ve kuşaktan kuşağa zekaları gelişirdi. Ancak biz bunun somut sonuçlarını göremeyiz, zira bu evrim onbinlerce yıl alırdı.”
 

3va

Yeni Üye
Katılım
3 Ocak 2006
Mesajlar
12,779
Tepkime puanı
0
Yaş
41
Ben şimdi anladım niye böyle akılsızım : P
Balık yemiyorum ki :)

Teşekkürler canım ;)
 

sebnemsever_42

Aktif Üye
Katılım
20 Mar 2006
Mesajlar
2,377
Tepkime puanı
0
Yaş
41
aynen bende canım ya balık yiyemem kolay kolay



teşekkürler kalpsiz....
 

Aragorn

Aktif Üye
Katılım
3 Ara 2005
Mesajlar
3,684
Tepkime puanı
0
Yaş
37
walla hafta da 2 defa yerim balık genelde taze babamlar tutar akşamı yeriz onları ve çok güzel oluyoo böylee


sağollasın kardeş
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst