Diş sorunları ve çözüm önerileri...

3va

Yeni Üye
Katılım
3 Ocak 2006
Mesajlar
12,779
Tepkime puanı
0
Yaş
41
Acil yaklaşım gerektiren diş sorunları nelerdir?

Diş ağrısı

-Ağrıyan diş üzerinde ve dişlerin arasında bulunan gıda birikintileri, diş fırçası ve diş ipi kullanılarak temizlenmeli ve yarım su bardağına yarım çay kaşığı tuz ilave edilerek elde edilen tuzlu su ile ağız iyice çalkalanmalıdır.
-Kesinlikle ağrıyan diş üzerine ASPİRİN ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç uygulanmamalıdır. Kimyasal yapıları nedeni ile bu gibi ilaçlar diş etinde ve çevre yumuşak dokularda tahrişlere neden olabilmektedir. Bu da diş ağrısının yanında ikinci bir ağrının oluşmasına neden olacaktır.
-Eğer iltihap nedeni ile yüzde şişlik oluşmuşsa o bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır.
-Dişhekimine gitmeden önce bir ağrı kesici ilaç alınabilir.
-Diş üzerinde çürük nedeni ile oyuk oluşmuşsa buraya çok az karanfil yağı (eugenol) emdirilmiş pamuk koyulabilir. Eugenol ağrının azalmasını sağlayacaktır. Ancak, bu işlemi yaparken eugenol fazla kullanılarak diş etine sızmasına neden olunmamalıdır. Çünkü karanfil yağı da yumuşak dokuları tahrip edici özelliğe sahiptir.
-Bir an önce dişhekimine başvurulmalıdır.


Diş kırılması                              

-Tedaviye yardımcı olabilir düşüncesi ile -mümkünse- kırılan diş parçası bulunarak koruma altına alınmalıdır.
-30 dakika içerisinde dişhekimine gidilmelidir.
-Bu arada bölgede kanama meydana gelmişse temiz bir gazlı bez ile basınç uygulanmalıdır. Basınç uygulamasına rağmen kanama 15 dakika içerisinde durmazsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
-Diş kırılmaları, dişlerin yerlerinde oynaması ya da çıkması, ağız dokularında yaralanmalar ve beyin sarsıntısı sıklıkla da basketbol, futbol vs. gibi kontak sporları yaparken oluşan çarpma ve düşmeler ile trafik kazaları sonucunda oluşmaktadır. Özellikle kontakt spor yapan çocuklarda oluşabilecek ağız yaralanmalarını ve diş kırıklarını önlemek için uygulanacak en uygun yöntem ağız koruyucusu (mounth guard) kullanmalarını sağlamaktır.
-Diş darbe nedeni ile kendi yuvasında yer değiştirir ise hafif bir parmak basıncı ile diş eski pozisyonuna getirilmeye çalışılmalıdır.
-Dişi yuvasına yerleştirirken kesinlikle zorlanmamalıdır.
-En geç 30 dakika içerisinde dişhekimine başvurulmalıdır.

Daimi dişin yerinden çıkması   

-Yerinden çıkan diş bulunmalıdır.
-Bulunan diş taç (kuron) kısmından tutulmalıdır. Dişi kök kısmından tutarak buradaki dokuların daha fazla hasar görmesine neden olunmamalıdır. Eğer dişin kök kısmındaki dokular fazla hasar görürse dişin yuvasına tutunması mümkün olmaz. Kuron kısmından tutulan dişin üzerinde bulunan yabancı maddeler akan su altında yıkanmalıdır.
-Diş yüzeyinin temizlenmesi sırasında ovalama işlemi yapılmamalı ve kesinlikle fırça kullanılmamalıdır
-Öncelikle dişi yuvasına yerleştirmeye çalışılmalıdır.
-Dişi yerine yerleştirirken aşırı kuvvet uygulanmamalıdır. Aksi taktirde diş ve diş yuvasında ciddi hasarlara neden olunabilir.
-Diş yuvasına yerleştirilebilmişse yerinde sabit kalabilmesi için üzerine temiz bir gazlı bez koyularak ısırtılmalıdır.
-Bu şekilde en kısa zamanda dişhekimine başvurulmalıdır.
-Eğer diş yuvasına yerleştirilememişse diş hekimine gidinceye kadar süt ya da su içerisinde korunmalıdır.
-Yerinden çıkmış dişi tekrar kazanılması için diş dokularının fazla zedelenmemesi ve mümkün olduğunca çabuk diş hekimine baş vurulması gereklidir..
-Uygun şartlarda korunmuşsa ve en geç yarım saat içerisinde diş hekimine ulaştırılmışsa dişin tekrar kendi yuvasına yerleştirilerek (reimplantasyon) ile kurtulma şansı %90 dır.

Dudak ve yanak yaralanmaları    

-Yaralı bölge ılık su ile temizlenmelidir.
-Yara bölgesinde kanama varsa kanamanın durması için gazlı bezle basınç uygulanmalıdır.
-Yanak ya da dudak dışından soğuk kompres uygulanmalıdır.
-Eğer yara fazla büyükse ve kanama devam ediyorsa, dişhekimine ya da en yakın acil polikliniğine başvurulmalıdır.

Diş çekimi sonrasında oluşan kanamala                                             

-Diş çekiminden sonra oluşan hafif kanamalar normaldir.
-Şiddetli kanama varsa hemen diş hekiminize ya da en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
-Sızıntı şeklinde kanama varsa çekim yeri üzerine konulan gazlı bez basınç uygulayarak yarım saat tutulursa kanama duracaktır.
-Eğer kanama hala devam ederse en uygun olanı  dişhekiminize başvurmanızdır.
-Bu mümkün değil ise bir çay poşetini suda ıslattıktan sonra gazlı beze sarınız ve çekim yerine basınçla uygulayınız . Çay yaprağı içerisinde bulunan kanın pıhtılaşmasına yardımcı mineraller sayesinde yarım saat içerisinde kanama duracaktır.
-Eğer sonuç alınmaz ise diş hekiminiz ya da en yakın sağlık merkezine başvurunuz.

Diş çekimini takiben öneriler

-Hekiminizin yanından ayrıldıktan sonra, gaz tamponu ısırarak yerinde tutunuz.
-Kanama var ise ikinci tamponu da çekim yerine uygulayabilirsiniz.
-Çekimi takiben 4-6 saat kadar sızıntı halinde kanama meydana gelebilir.
-Çekimden sonra mümkünse başınız yüksekte olmak kaydıyla yatınız.
-Çekimi takiben yaklaşık 2 saat kadar herhangi bir şey yemeyiniz. Sıcak yiyeceklerden kaçınınız.
-Alkol ve kanamayı arttırabilecek olan ilaçları kullanmayınız.
-Eğer herhangi bir sorun olur ise (ağrı, fazla ve uzun süre kanama) dişhekiminize başvurunuz.
 

3va

Yeni Üye
Katılım
3 Ocak 2006
Mesajlar
12,779
Tepkime puanı
0
Yaş
41
Plak Nedir?
Ağız boşluğumuz nemli ve sıcak olduğu için mikroorganizmalar (bakteri, mantar) yaşar ve şeker ve diğer gıda artıklarıyla beslenirler. Bu mikroorganizmaların bazıları dişler üzerinde ve diş aralarında bir tabaka oluşturur. Ortamda şeker bulunduğu zaman bu bakteriler asit oluştururarak dişi yumuşatırlar ve böylece çürük oluşur. Plak özellikle diş dişeti birleşim yerinde ve dişler arasındaki bölgede oluşur. Yani ulaşılması zor olan bölgelerde oluşur. Plak suyla dişten uzaklaşmaz.

Tabletle boyama sonucunda ortaya çıkan plak

Plak nasıl anlaşılır?

Dilinizi dişlerinizin üzerinde gezdirdiğiniz zaman kayganlık hissetmiyorsanız plak var demektir. Plak bakterileri dişetlerinde enfeksiyona neden olabilir, sağlık dişeti asla kanamaz.

Plağı nasıl önleriz?

Çok kolay; günlük ağız bakımı yaparak. Plak mekanik oalrak uzaklaştırılmalıdır. Eğer yetersiz fırçalama yapıyorsanız, bir dişhekimine danışın ya da eczanelerden boyama tabletleri alarak nerelerde hata yaptığınıza bakabilirsiniz. Plak giderilme işlemi sırasında florür içeren materyallerin kullanılması meydana gelen hasarın hemen onarılmasını sağlar. Fırçalama sonrasında bakteri miktarı azalır fakat zaman geçmesiyle hemen çoğalmaya başlar.
Yemekler arasında şekerli gıdaların atıştırılması dişlere zarar verir. Sürekli şeker temini bakterilerin aralıksız beslenmesine ve asit oluşturmalarına neden olur. Bu durumda dişin kendini toparlayacak zamanı olmaz yani remineralize olamaz. Bu nedenle yenilen şeker miktarı değil yenme sıklığı önemlidir. Yemek aralarında ise tükrük yardımıyla diş remineralize olur.

Gingivitis nedir?

Dişetlerinin iltihibı (gingivitis) ve dişi çevreleyen dokuların iltihabı (periodontitis) insanlarda en sık rastlanan hastalıklardır. Sağlıklı dişetleri asla kanamaz! Eğer diş fırçalama sırasında dişetleri kanıyorsa bu gingivitisin ilk bulgularından biridir. Bu aşamaya gelinceye kadar; gingivitis ağrısızdır bu nedenle genellikle önemsenmez. Enfekte dişetleri ihmal edildiği zaman diş çevre dokuları da etkilenmeye başlar. Ve en son aşamada artık diş sallanmaya başlar ve diş kaybı meydana gelir.

Dişetlerinizi kontrol edin.

Sağlıklı dişetleri: Pembe ve portakal kabuğu gibi bir dokuya sahiptir. Dişler arasında bölge doludur ve dokunmayla kanamaz. Dişler üzerinde plak birikintisi gözlenmez.


Enfekte dişetleri (gingivitis): Hastalıklı dişetleri kırmızı görünür ve kolaylıkla kanar. Dişler üzerinde plak birikintisi bulunur.

Gingivitis nasıl önlenir?

Çok kolay, plak dişeti problemlerinin en önemli etkenidir. Biraz çabayla kaldırılabilir. Doğru diş fırçalama tekniği ve uygun malzemelerle kolaylıkla yapılabilir. Dişeti problemi oluştuktan sonra ise artık bir dişhekimine gitme zamanı gelmiş demektir.
 
Üst