Çocuk isteyen kadınlar için...

Kalpsiz

Yeni Üye
Katılım
30 Kas 2005
Mesajlar
6,155
Tepkime puanı
0
Yaş
36
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için en önemli soru, en doğru zamanın hangisi olduğudur. Her kadının bildiği klasik yöntemde, düzenli adet görülüyorsa, ilk gününden itibaren saymaya başlanır, 11 ve 18’inci günler arasında gebe kalma ihtimali olduğu bilinir. Planlı hareket eden çoğu çift, bu hesabı yapar. Kimilerininki tutmaz, bebek hayali sonraki aylara ertelenir… Gebelik testinin yaratıcısı ve aynı zamanda tüm dünyada kadınların en güvendiği markalardan biri olan Predictor, “Ovülasyon Testi” ile çiftlere, zahmetsiz bir yöntemle hamile kalmaya en elverişli iki günü gösteriyor. Dünyada uzun yıllardır yaygın olarak kullanılan bu güvenli yöntemi, şimdi Predictor, Türkiye’de kadınlara sunuyor…  Ürüne, Türkiye çapında tüm eczanelerden ulaşmak mümkün.
Predictor Ovülasyon Testi ile artık evde, birkaç dakikada doğru zamanı öğrenmek mümkün. Üstelik testin yüzde 99’un üzerinde kesin sonuç verdiği laboratuar testi ile de kanıtlanmış bulunuyor.

VKV Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı  Dr. Alper Mumcu, konuyla ilgili verdiği görüşte, yumurtlama zamanının doğru şekilde saptanmasının, gebeli şansını artırmak için doğru bir yaklaşım olduğuna dikkat çekiyor: “Çocuk sahibi olmaya karar vermek, hayattaki dönüm noktalarından biridir. Ancak iş çoğu zaman karar vermekle bitmez. Genelde bu kararı verip korunmayı bıraktıktan sonra hamile kalmak belirli bir zaman alır. Kimileri korunmayı bıraktıkları ilk ay hamile kalırken, bazı kadınlarda bu süre çok daha uzun sürebilir. Klasik tanım olarak çocuk sahibi olamama yani kısırlıktan söz edilebilmesi için ise düzenli ve korunmasız ilişkiye rağmen bir yılsonunda gebelik elde edilememesidir. Bu bir yıllık süre pek çok çifte oldukça uzun gelmekte ve gebeliği kolaylaştırıcı yöntemlere yönelmelerine neden olmaktadır. Bu yöntemlerden birisi de klasik infertilite araştırmalarında yer alan “ovülasyon” yani yumurtlama takibidir. Gebeliğin oluşabilmesi için yumurta ile spermin bir araya gelmeleri gerekir. Ancak bu durum uygun zaman ve yerde gerçekleşirse gebelik şansı vardır. Dolayısıyla yumurtlama zamanının doğru şekilde saptanması ile gebelik şansının artmasını beklemek gerçekçi bir yaklaşımdır.”

Mumcu’nun verdiği bilgilere göre, insanda yumurtlama yani ovülasyonun gerçekleşmesi için öncelikle folikül adı verilen kesecik içinde yumurta hücresinin olgunlaşması gerekiyor. Daha sonra Luteinize edici hormon (LH) adi verilen bir hormonun kandaki seviyesi yükseliyor, belirli bir süre yüksek kaldıktan sonra da azalmaya başlıyor. İşte bu artış, ovülasyonu tetikleyen mekanizma ve LH piki olarak adlandırılıyor. LH pikinden belirli bir süre sonra yumurtlama gerçekleşiyor. Yumurtlamanın gerçekleştiği dönem gebe kalma şansının en yüksek olduğu an…

Mumcu, ovülasyon kitlerinin, işte bu LH pikinin zamanını saptamaya yaradığını ve kişinin olası ovülasyon zamanını öğrenmesine yardım ettiğini söylüyor ve testlerin yöntemini şöyle anlatıyor:”Tükürükte yapılan testler, ovülasyondan hemen önce kandaki östrojen hormonunun yükselmesi ve buna bağlı tükürük salgısında ortaya çıkan değişimlerin minik bir mikroskop yardımı ile incelenerek ovülasyon zamanının tahmin edilmesi prensibine dayanır. Ovülasyon testleri idrarda ya da tükürük salgısında LH yükselişini ya da bunun etkilerini saptama temeline dayanır. Test adet döngüsünün belirli dönemlerinde yapılır. Teste başlama gününü saptamak önemlidir. Bunun için öncelikle adet döngüsünün süresinin bilinmesi gerekir. Testler içindeki tablolar kullanılarak uygun başlama günü hesaplanır ve günün herhangi bir saatinde, idrar ya da tükürük örneği test üzerine damlatılarak sonucu yorumlanır. Testin her gün hemen hemen aynı saatlerde yapılması önemlidir. İdrarda yapılan testlerde 3-4 saat öncesinden itibaren sıvı alımını kısıtlamak önemlidir. Bu yüzden sabah kalktıktan sonraki ilk idrarda yapılması şart olmamakla birlikte önerilmektedir. Testere LH piki saptanana kadar devam edilmelidir. Testler LH pikini yüzde 90'in üzerinde bir oranda saptayabilirler.”
 
Üst