Anadoluda basbaglamanin dili

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Sir_ako

Aktif Üye
Katılım
30 Tem 2006
Mesajlar
792
Tepkime puanı
0
Yaş
78
Anadoluda bas baglamanin dili..

Anadolu’da “kizin basini bagliyalim””Cocuklarin basini bagladik”-Baslik parasini tamamlarsak dugun olacak,’”degimlerini hep duyariz.
Turkiye’nin batisinda,dagusunda,guneyinde,kuzeyinde  hangi yoresine gidersek gidelim baslik veya basbaglama ortak bir gelenektir,Torelere gore bas baglama torenlerle yapilir,Yeni gelinin basligi davetli kadin konuklar onunde baglanir.Bazi yorelerde erkek tarafi altinli baslikla gelinin basini baglar.baslik kadinin sahsi mali olur.Basliklardaki altinlar yeni kurulan yuvanin ekonomik destegidir.sikintili gunlerde baslik altinlari bozdurulur. Durum duzelince kadinin baslik altinlari yeniden tamamlanir.

Folklorumuzun bir parcasi olan halk oyunlarimiz da gorulen renk renk  giysilerde de yoreye gore degisen basbaglama sekilleri vardir. Kimisinde po$u ile baglanir. Kimi yorede kofi ustune paralar pullar dosenir,kimisinde is igne oyali islemeli esarplar kullanilir. Ornegin Anadolu’nun ortasinda yer alan Ankara da kadin basbaglamasina goz attigimizda bu turun hemen butun oguz boylarinda goruldugu anlasilmaktadir…Basligin on kisminda bir sira altin vardir.,Tepelik islemeleri siyah uzerine sari ipliklerle islenir. Motifler Ankara bolgesine ozgudur,..Basligin iki kenarindan madeni paralarla suslu zulufler sarkar,.Basligin arkasindan siyah ipek sacbaglari bele kadar iner.Sacbagi uclari mercan,veyza boncuk.gumus simlerle suslenir.arkadan bakildiginda bu ipek sacbaglari kadinin tum sirtini kaplar.Basligin cevresinde kirmizi oyali krep  baglidir.Baslik uzerine ortulen ortu, sari ince bezdir..Bezin uzeri kirma tel islemesiyle bezenmistir..Yorede bas ortusune “cin cinin” denir. Ankara basliginin alt malzemesi olarak kirmizi dogme cuha veya hazir alinan fes kullanilir..

Anadolu da her yorenin ayri ayri basbaglama sekilleri oldugu gibi her bir basbaglamanin da kendine gore ozgu dili vardir.Bu dil kendisini,kimi zaman basbaglamada kullanilan takilarda ifade eder…Basina iki dizi altin takan kadin maddi durumunun iyi oldugunu ima ediyordur…Nazardan korunmak icin mavi boncuk veya mercan takilir; bu kadinin guzelligininde ifadesidir,Basina sim takan kadin ben taze gelinim isaretini verir.

Bazi yorelerde basbaglamalarinin ortusune islemeler yapilir ve bu islemelerin de ayri bir dili vardir. Ornegin kaynanasi ile arasi acik oldugunu ifade etmek isteyen gelin basindaki ortuye kaynana dili ciceginden bir motif isler..Kocasinin gozu disarda ise ayri renkte iki gul isler..Bu islemlerde sumbul cicegi mutlulugu ifade eder. Asik kizlar mor sumbul,nisanli kizlar pembe sumbul islerler.. Erik cicegi oyasini gelinler kullanir. Kocasi ile arasi acik olan yeni gelin basina biber baglari oyasi isler. Genc hamile kadin mujde oyasi , cocugu olmiyan kadinda yas oyasi isler.

…..Ordan burdan alinti. Yavas yavas basliklar da tariha karisiyorlar.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst